Om noget brænder Martin Thorborg for det at være iværksætter – så meget at hans virksomhed er Danmarks største mødested for iværksættere. Til gengæld giver han ikke meget for politikere, der bare lader som om de tager iværksættere alvorligt.
Af Peder Bjerge
– Jeg gider ikke mødes med politikere. Jeg har opgivet dem. Længere er den ikke.
Martin Thorborg har været iværksætter i snart 20 år. Lige siden han var med til at grundlægge internetportalen Jubii i 1995, har han talt iværksætternes sag overfor omverdenen. De sidste par år har han holdt foredrag om det at være iværksætter for tilhørere over hele landet, fra Frederikssund Gymnasium til Føtex i Århus.
Men det store politiske scene har han ikke meget tilovers for længere.
– Jeg har prøvet at sidde til middage med to forskellige statsministre. Jeg har været med til politiske udredninger. Jeg har været med i alt muligt. Og i dag må jeg erkende, at jeg bare har været en brik i et politisk spil.
Hans energi strømmer insisterende gennem ord og argumenter. Ingen er i tvivl at Martin Thorborg mener, hvad han siger.
Bare et alibi
Martin Thorborg holder en kort pause i sin elv af ord. Hvad der føles som et uendeligt sekund. Så kommer hans ubarmhjertige pointe:
– Nu, hvor jeg er blevet ældre, må jeg indse, at der ingen statsminister var, der ville lytte til, hvad jeg havde at sige. De skulle bare vise omverdenen, at de lyttede til den lille iværksætter. Jeg troede, at jeg var betydningsfuld. Jeg troede, at de var interesseret i, hvad jeg havde at sige. Men jeg var bare et alibi.
Selv om den erkendelse svier, har det ikke slukket for Martin Thorborgs engagement. Han insisterer på at gøre en forskel:
– Nu ryster folk sikkert på hovedet af mig, men min drøm er at være med til at skabe flere virksomheder og hjælpe dem til at klare sig bedre.
Mit bondeoprør
Her er det hans egen virksomhed, Amino, kommer ind i billedet. Det er Danmarks største online mødested for iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende.
De flere end 130.000 brugere om måneden mødes for at byde på opgaver, finde investorer eller blot diskutere problemer om alt fra skattefradrag til budgettet til banken.
– Amino er mit bondeoprør.
Her føler Martin Thorborg, at han er med til at forme udviklingen i den rigtige retning.
– Her er jeg med til at bygge noget op fra grunden, der kan hjælpe andre iværksættere med deres virksomheder. Og det er muligt, at den dag jeg kreperer, så har jeg kun været med til at slå en lille flig af det store problem. Men til daglig er jeg med til at gøre en forskel for en masse mennesker, samtidig med at jeg tjener penge på det, siger Martin Thorborg.
Og det med at tjene penge er ikke noget, som han går og putter med.
Overhovedet.
Amino er en forretning, som skal give et overskud. Enten kan man være gratis medlem med en begrænset adgang, eller også kan man betale 99 kroner om måneden for at få adgang til hele pakken.
– Jeg er ingen Mother Theresa. Men jeg får en stor tilfredsstillelse ved at gøre en forskel for andre mennesker, og samtidig tjene penge på ærlig og redelig vis, understreger Martin Thorborg. Hans pointe er, at Aminos brugere kun skal vælge at blive betalende brugere, hvis de synes, at de får noget for pengene.
– Til gengæld vil jeg have lov til at købe den største og ondeste Porsche uden den mindste dårlige samvittighed. Om den bil så nogensinde bliver til virkelighed, er en anden sag. Men hvis det bliver til virkelighed vil det være, fordi jeg har været med til at gøre det muligt for andre at købe endnu større biler til deres garager, siger Martin Thorborg.
Staten tjener på mig
Og til sidst får politikerne og det offentlige et svirp. Selv om hans Amino er en privat forretning er Martin Thorborg villig til at vædde på, at den gør en større forskel for iværksættere end alverdens offentlige projekter.
– Forskellen er bare, at vi ikke koster skatteyderne 20 eller 30 millioner kroner om året. Vi havde sidste år et overskud på 650.000 kroner, som jeg skal betale skat af. Samtidig lønner jeg seks fuldtidsansatte og en hær af freelancere, så jeg tror, at staten har et fint udbytte af mig.
Martin Thorborg kort
Født i 1970 i den københavnske forstad Bagsværd.Efter værnepligten i Den Kongelige Livgarde er han uddannet som kontorassistent ved Politiet. Stifter i 1993 sin første virksomhed MTH data, som solgte computerspil. Siden da har han været involveret i en række virksomheder, hvor den mest kendte er internetportalen Jubii, som kom til verden i juli 1995 og Spamfighter fra november 2003. I dag koncentrerer han først og fremmest sin tid om Amino, et online mødested for iværksættere. Martin Thorborg er desuden forfatter til bøgerne ’E-Pusher’ og ’Iværksætter til jeg dør’.
Realistisk iværksætter
Martin Thorborg advarer nye iværksættere mod at tro, at de kan få en god forretning op at stå på få måneder.
– Glem det. Lav et realistisk budget. Derefter halver din omsætning, og fordobl dine omkostninger, så er du tættere på virkeligheden.
Ifølge Martin Thorborg er de færreste nye virksomheder profitable før efter tre til fem år.
Bragt i Erhverv-Danmark den 28. maj 2013