Den tidligere topfigur i Google, 37-årige Marissa Mayer er ny koncernchef for Yahoo!. Hun forlod en gigantsucces for at genoprette en internetvirksomhed, der mest af alt ligner et levn fra forrige årti. Og så starter hun sit nye job med at gå på barsel.

af Peder Bjerge

Googler man Marissa Mayer, får man ord som ‘ nørd’, ‘ Barbie’ og ‘ hyperaktiv’ i de 124.000.000 resultater, søgningen giver.

Det enorme antal hits er næppe overraskende i betragtning af hendes 13 år lange karriere i netop Google, hvor Mayer strøg til tops og blev et af it-gigantens ansigter udadtil. Og interessen er næppe aftaget, da Marissa Mayer overraskede ved at tage jobbet som topchef hos den bedagede konkurrent Yahoo!. Samtidig annoncerede den 37-årige kvinde, at hun venter sit første barn til oktober, hvor hun i øvrigt regner med at gå på barselsorlov.

Ikke lige den typiske melding fra en nytiltrådt topchef. Ej heller et indlysende karrierevalg. Den tidligere arbejdsplads Google er toppen af poppen på markedet for onlinereklamer, mens Yahoo! mere ligner forrige årtis landeplage.

»Problemet er, at hun ingen erfaringer har med at redde virksomheder. Til gengæld er hun utrolig begavet og uhyre flittig«, siger Karsten Weide, program vice president fra det amerikanske konsulent-firma IDC.

De sidste fire år har Marissa Mayer bevæget sig støt op ad listen over de 50 mest magtfulde erhvervskvinder i USA. Samtidig er hun som en af Googles topfigurer blevet en kendis, hvis bryllup og brudekjole nøje blev gennemgået i det internationale modemagasin Vogue.

Ville være børnelæge

De færreste havde forudset, at Marissa Mayer skulle i Vogue, da hun forlod hjembyen Wausau i staten Wisconsin for at læse på Stanford Universitet i Californien.

Den unge studerendes ambitioner lå nemlig langt fra it-verdenen og den massive internationale fokus, den hastigt voksende branche har ført med sig de sidste to årtier.

»Jeg var virkelig interesseret i matematik og naturvidenskab. Og jeg kunne godt lide børn«, fortalte Marissa Mayer i et interview i januar 2012. Hendes drøm var at blive nervekirurg med speciale i børnesygdomme.

Men efter sine første år på Stanford kom hun i tvivl. Hjemme på ferie talte hun med venner, som gik på andre universiteter.

Til hendes overraskelse var der ikke meget forskel på undervisningen på de forskellige universiteter. »Og jeg kunne virkelig ikke retfærdiggøre, at jeg tog langt væk til en utrolig dyr skole, hvis undervisningen ikke adskilte sig fra andre skolers. Så jeg begyndte at se på, hvad Stanford ellers havde af fag«. Hun faldt over faget symbolic systems, som groft sagt handler om den måde, symboler anvendes i kommunikation mellem mennesker eller maskiner på.

Faget ledte hende videre til datalogi, hvor hun blev fascineret af at programmere. »Jeg kan godt lide det at bygge noget, som enten virker eller ikke virker«.

Ud på det dybe vand

Med en mastergrad i datalogi fra Stanford var det ikke jobtilbud, hun savnede i sommeren 1999. Hun fik tilbudt en stilling som konsulent i det prestigiøse McKinsey & Company, men valgte i stedet en lille ukendt iværksættervirksomhed ved navn Google.

Marissa Mayer har selv forklaret sit valg med, at hendes bedste beslutninger gennem tiden har haft to ting til fælles.

For det første at arbejde sammen med de mest begavede mennesker, hun kan finde: »De udfordrer dig hele tiden, så du hele tiden skal anstrenge dig til det yderste«. For det andet er det godt ikke at have helt styr på tingene. Det efterstræbte hun, da hun tog på et studieophold i Schweiz uden at kunne et ord tysk. Eller da hun valgte at læse symbolic systems uden at kunne forklare sin far, hvad faget handlede om: »Det handler om følelsen af hvad-harjeg-dog-rodet-mig-ud-i. Sætter man sig ud over den, kan man få virkelig gode ting til at ske«. Om det var en af årsagerne til, at Marissa Mayer valgte at tage springet videre til Yahoo! er uvist. Hverken Google, Marissa Mayer eller Yahoo! har ønsket at bidrage til denne artikel. En analyse i Financial Times karakteriserede hendes udfordring i Yahoo! som at partere en kalkun, jonglere med æg og at holde balancen på en ethjulet cykel. Samtidig.

Hvis man skal begynde med den positive side af sagen, så har Yahoo! godt 700 millioner brugere om måneden. Omsætningen sidste år var på knap 5 milliarder dollar.

Fra Californien erkender IDC’s Karsten Weide, at Yahoo! på overfladen har en sund forretning. Så længe det varer, lyder hans vurdering »Problemet er, at Yahoo! er ved at dø de tusinde snits død. Blandt andet bevæger forbrugerne sig væk fra bordcomputere hen mod at anvende mobile services og sociale tjenester. Og her har Yahoo! kun lidt at byde ind med«. Marissa Mayers er oppe mod hårde odds.

Offentliggjort den 28. juli 2012 i denne form: Marissa Mayer