Som efter it-boblen i 2000 hungrer iværksættere efter kapital. Men den danske pengeverden er ikke gearet til at hjælpe iværksættere, lyder kritikken. Et af it-boblens ikoner lancerer derfor, hvad han kalder et dating. dk for iværksættere og pengemænd.

af Peder Bjerge

De sidste fire år har iværksættere fået en isnende kold skulder på finansmarkedet, efter at den økonomiske krise lukkede for strømmen af billig kapital og lette lån til lave renter.

»Situationen på de finansielle markeder giver iværksættere historisk dårlige muligheder for at få finansieret nye virksomheder«, siger Jacob Engel-Schmidt, direktør for den danske iværksætterforening.

Professor Mette Mønsted fra Copenhagen Business School, CBS, er enig: »Selv etablerede virksomheder har svært ved at få kapital til yderligere vækst«. Og det koster danske arbejdspladser.

Ifølge det offentlige iværksætterindeks står nye virksomheder for godt halvdelen af jobskabelsen i Danmark.

Efter at finanskrisen i 2008 for alvor slog igennem, har situationen for nye virksomheder mindet om tiden efter itboblen i sommeren 2000, hvor investorer lukkede for kapital til internetvirksomheder.

De før så feterede iværksættere måtte banke forgæves på investorernes og långivernes låste døre.

»Ligesom dengang er der bare ikke kapital at hente for nye virksomheder«, siger Martin Thorborg, der i tiden med itboblen var medstifter af portalen Jubii. I dag driver han bl. a. iværksætterportalen Amino, der har 20.000-25.000 brugere hver dag.

Dating for iværksættere

I dag lancerer han Amino Kapital som et nyt tilbud til sine brugere. Amino Kapital skal parre private investorer med iværksættere: »Meget forsimplet kan du sige, at det er dating. dk for iværksættere og folk med penge. Selv om kapitalmarkedet er frosset til, betyder det jo ikke, at alle penge er forsvundet«, siger Martin Thorborg.

Han fortsætter: »Selv sidder jeg i VL-gruppe med en række dygtige mennesker. Jeg kan se, at nogle af dem har penge. En af dem har da lige købt en Porsche 911 efter at have hjulpet en virksomhed tilbage på benene«. Martin Thorborgs initiativ bygger på den forudsætning, at mange velbjærgede erhvervsfolk ikke er fyrre, fede og færdige, når sommerhuset i Sydfrankrig er betalt sammen med den nye sportsvogn. Så hvorfor ikke investere dem aktivt i stedet for at risikere dem på aktiemarkedet eller nøjes med et lavt afkast på obligationer, lyder hans ræsonnement.

På det nye website kan investorer oprette en gratis anonym profil, hvor de skitserer deres kompetencer, og hvilke typer virksomheder de er interesseret i at investere i.

»Her kan de gå ind som aktive bestyrelsesmedlemmer og få indflydelse på deres investeringer på en helt anden måde«, siger Martin Thorborg.

Til gengæld skal iværksættere betale 500 kroner for at stå i databasen på den nye service i 60 dage.

»Måske er 500 kroner ikke meget, men det gør forhåbentlig, at folk er seriøse og forbereder sig ordentligt. De penge skal være med til at betale vores omkostninger«. At investorerne ikke skal erlægge et startgebyr, forklarer Martin Thorborg med, at mens der ikke er mangel på iværksættere og ideer, er risikovillige investorer en mere knap ressource.

»På Amino har vi hver dag brugere, der søger kapital til deres virksomheder. Nu får de en alternativ markedsplads, der kan være med til at redde arbejdspladser«, siger Martin Thorborg.

Tim Frank Andersen, en anden iværksætter fra it-boblen, er enig i, at det danske kapitalmarked stadig ikke er gearet til at hjælpe iværksættere. Til gengæld ser han store muligheder uden for landets grænser.

»Mens det er svært at finde penge i Danmark, er det i stigende grad nemmere at få investorer i udlandet«, siger han. Og det forstærker ifølge Tim Frank Andersen udlængslen blandt nye iværksættere.

»Jeg ser danske iværksættere søge mod udlandet, hvor der er nemmere adgang til kapital og bedre rammevilkår end herhjemme.

Konsekvensen er, at Danmark går glip af vækst og arbejdspladser«.

erhverv@pol.dk

Danmark går glip af vækst og arbejdspladser Tim Frank Andersen.

Bragt i Politiken 30. Juli 2012 i denne form: Datingsite for iværksættere